Menskopp - recension // Menstrual cup - review

English further down
 
För en tid sedan införskaffade jag mig en menskopp. En rosa Ladycup (storlek 1), även om jag inte är överförtjust i just rosa så tycker jag den var riktigt fin faktiskt! 
Den är ekovänlig, eftersom den håller i typ all evighet. Den är vänlig mot könet, eftersom den olikt tamponger och bindor inte torkar ut eller stänger in. Den är vänlig mot plånboken eftersom den kostar lite drygt 200:- och håller som sagt för många framtida menstruationer.
 
Jag hade med mig den i Nepal. Den är jätteliten så den är enkel att ta i väskan. Du behöver inte heller ett helt lager med bindor som tar en massa plats, det räcker med en menskopp!
Att få in den var lite klurigt först. Men det gick fort att lära sig! Du viker den som ett C och trycker in den. Väl där så vecklar den ut sig och sätter sig mot slidväggarna, så den passar alla och den läcker inte. Kunde flyga med den utan att bekymra mig om att tömma den, eller att det skulle läcka. (Man kan ha den i 12 timmar, och jag blöder inte särskilt mycket så det är inga problem för mig)
En menskopp kostar ungefär 200:-, och håller i minst 10 år. Privatekonomin tackar mig.
Och moder jord tackar mig också, eftersom jag kan använda samma menskydd hur länge som helst och kan spara på jordens resurser och på klimatet!
Den är också gjord i silikon så den irriterar inte och torkar inte ut murran som en tampong för, inte stänger den heller in den som en binda gör (Risk för svampinfektion). Den känns som hud i princip.
 
Som ni ser så har den en "pigg"/"antenn" eller vad man ska kalla det för. Och varför det då?
Jo det är så att alla tjejer ser olika ut i murran. Man placerar menskoppen i den trånga passager muskler som är längt ner. För vissa stannar den där, och då kommer piggen sticka ut helt eller delvis. Då får man klippa av den, och vissa måste klippa av hela medan andra bara behöver klippa av en del.
Men för andra, jag till exempel, så vandrar menskoppen in av egen kraft, innanför partiet med musklerna. Alltså åker den långt in och för att jag ska ta ut den behöver jag krysta ut den lite för att nå den.Då tar jag tag i piggen och drar ut den. Piggen skaver inte inuti, den känns inte alls faktiskt. Ibland undrar jag till och med om jag kom ihåg att stoppa in menskoppen, eftersom den inte känns.
 
Denna fantastiska lilla uppfinning alltså. Varför marknadsförs den inte?
Svaret är att de inte är profitabla, de går alltså inte att göra en profit (vinst) på.
 
Jag ger menskoppen definitivt 5/5 peace-tecken: ☮☮☮☮☮
   
 
English:
I recently bought a menstrual cup, a pink Ladycup (size 1). I am not a big fan of pink, but I thought it looked good.
I am completely sold! It is a great little invention!
I had it with my in Nepal. It is really tiny so you can easily fit it in your bag. You don't need a stock, only one.
To put it in was the biggest challange for me. You fold it like a C and gently put it inside the vagina. It will unfold and place itself towards your body, so it fits everyone and it does not leak. When it is in, you will not feel it and you don't have to empty it for up to 12 hours (depending on how much you bleed, I personally bleed little), wich was great, then I could easly go with flight without having to worry about leaking or changing. 
It costs around 200 SEK and will hold for many future menstruations, at least 10 years. It is made of silicone, so unline tampons it does not dry out the vagina, and unlike a pad it does not trap the vagina (fungal warning!). Since it will hold for so long, it is very eco-friendly, especielly if you think about the impact wool has on the invironment.
 
Some might winder about the "antenna" it has. Why does it have an antenna??
The answer is that all girls are different. As same goes for their vagina. For some girls the menstrual cup is supposed to be placed further down in the vagina, in the tight passage of muscles. Then the antenna will be sticking out completely or partly, and you have to cup it off. Some have to cut the entire antenna of, some only a part of it.
But for some girls, like me, the menstrual cup is supposed to be placed futher in the vagina. Or well, it kind of goes there by itself. I still place it in the tight passage of muscles, but it will trail by own force further in. For me to get it out I have to push it out a bit, and then I am able to grab the antenna and pull it out. If it did not have the antenna, I would have to, more or less, fist myself to be able to get the cup out. The antenna does not scrape inside. Acrually, it does not feel at all. I sometimes wonder if I actually put in my menstrual cup.
 
The main reason menstrual cups are not marketed is simply because they are not profitable.
 

Kommentarer
Postat av: Bodypalace

Nu vet jag inte den exakta mängden men man får ju inte ha med sig vätska när man ska ut och flyga. En sån där borde ju vara rätt smidig att smuggla sprängmedel i. Undrar hur säkerhetspersonalen skulle reagera på om man hade en sån där när man går igenom en kontroll som scanar hela kroppen och så är den blodfylld.

Svar: HAHAHAHAHA ja det var ju ett spännande scenario. Jag antar att man kan ta ut den och förklara vad det är. Är ju inte så svårt att kolla upp en menskopp på Internet till exempel.
Elina

2013-05-25 @ 10:31:11
URL: http://bodypalace.blogspot.se
Postat av: Elina✿

Fast risken för en helkroppsvisitering, inkluderat vaginan, är nog näst intill minimal. Men om man är typ från Mellanöstern och riskerar att bli "slumpmässigt utvald" så kan man väl i såna fall använda en binda när man går genom kontrollen och ta menskoppen senare. Men sannolikheten för det är nog 1 på kanske 100 000.
Den rymmer förresten 21 ml.

2013-05-25 @ 16:31:01
URL: http://chaquette.blogg.se
Postat av: Bodypalace

Haha ja risken är nog minimal. Vet inte varför denna tanke slog mig. Det var liksom det första jag tänkte på :P Tänkte mer om man gick igenom en sån grej som röntgar hela kroppen så att skelettet syns så ser dom en liten behållare mellan benen. Sen kanske det ändå inte är det roligaste stället att råka spränga sig själv genom. Men jag har inte hört så mycket om kvinnliga terrorister.

Svar: Men syns då behållaren i röntgen? Den är ju i silikon och inte i metall till exempel. Men ja, skulle det hända får man väl bara ta ut den. Så har man något roligt att berätta om i alla fall :-) Ungefär 1-2% av alla självmordsbombare är kvinnor.
Elina

2013-05-29 @ 17:46:03
URL: http://bodypalace.blogspot.se
Postat av: Sarah

De tillverkas i Kina för ca 40 kr så visst gör dom vinst på kopparna...

Svar: Många koppar tillverkas i hemlandet, ex så tillverkas Lunette i Finland. Även om de nu skulle produceras i Kina så skulle det vara väldigt svårt att göra en värd profit på dem. En menskopp kostar kanske 300 kr och håller i 10 år, medan en kvinna som använder engångsartiklar beräknas spendera 50 000 kr på mensskydd under sin livstid. Tänk dig nu att du har ett vinstdrivande företag, vilket alternativ väljer du?
Elina

2013-06-04 @ 18:06:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0