Svar på kommentar

Varför visar du enbart det Israel gör? Har du inte en aning om att Palestinierna gör samma sak eller skiter du bara i det? Väldigt lustigt och typiskt västerländskt... trångsynt helt enkelt
Det här är en väldigt vanlig frågeställning tyvärr. Så jag tycker att det är viktigt att svara på den frågan offentligt. Hoppas att Sofia läser det.
 
Jag vill börja med att säga att jag som projektarbete skrev en bok om Israel- Palestinakonflikten. I den var en tvungen att vara neutral. Jag är påläst. Jag har kontakter som lever i Palestina (Både Västbanken och i Gazaremsan), men jag känner också människor som har varit där med bland annat ISM (International Solidarity Movement). Jag har sett och läst otaliga dokumentärer och böcker om ämnet. Ex på bra dokumentärer är Gazas Tårar och  Välkommen till Hebron. Det som visas på bild kommer aldrig att kunna jämföras med hur det är i verkligheten, det är något jag har fått höra från flera håll. Bland annat fick volontärerna med ISM sova i eller vakta palestiniernas hus, annars fanns en så stor risk för att palestinierna skulle bli misshandlade av israeler när de sov. Och nej, bosättare slår inte bara palestiner. Tove Johansson (bild 3) blev misshandlad av en israelisk bosättare och Rachel Corrie blev krossad av en israelisk bulldozer. Tom Hurndall blev skjuten av israeliska soldater (Bild 1 & 2). Finns flera liknande fall. 

Att Palestina/ palestinierna skulle göra "samma sak" är faktiskt enbart skrattretande. Går inte ens att jämföra.
Det jag tar upp är heller inget som inte redan fördömts av internationella hjälporganisationer. 
Under till exempel Gazamassakern dödades 1434 palestinier, 5303 skadades och 21 000 byggnader förstördes (jämnades med marken eller blev allvarligt skadat). 13 israeler dödades, av dessa var 3 var civila och 4 dödades av andra israeliska soldater.
 
Israel har INTE hållit sig på sina landsgränser. De har dessutom byggt en GIGANTISK mur som går RAKT genom palestinskt område. Genom den muren får inte palestinier passera som de vill, de får inte hälsa på släkt och vänner, inte gå till jobbet (orsakat stor arbetslöshet), inte gå till skolan och inte gå till sjukhuset. Människor har dött vid muren, gravida födande kvinnor och allvarligt sjuka som desperat behövde få komma till sjukhuset för att få vård, de dog där vid muren.
Israel har en blockad mot Gaza. Gazaborna får inte mat, vatten, cement till hus m.m.  De har också sprängt eller förstört brunnar för palestinierna. I de ockuperade områdena stängs elen av. Palestinierna har byggt tunnlar för att kunna få tillräckligt med mat och kläder. Israel bränner också palestinska odlingar.
Israliska bosättningar är ett allvarligt problem. Antingen så kommer israeliska bosättare och tar över palestinirnas hem, eller så rivs husen för att göra plats för bosättningar. Bosättarna är ofta extremt religiösa och trakasserar palestiniernas varje dag, kastar sten på skolbarn eller palestinska hus etc. Det är inget som bara vuxna gör. Barnen uppfostras att bland annat kasta stora stenblock ner på passerande palestinier. 
Och ja, ibland händer det att ex hamas dödar civila. Det är INTE okej, men jämför man det med det fruktansvärda förtryck som palestiniernas utsätts för VARJE DAG är det ingenting. Det GÅR inte ens att jämföra. Däremot, att Hamas använder våld för att bekämpa ockupationen är helt korrekt enligt folkrätten som säger att ett ockuperat folk har rätt att göra motstånd. 
Det finns inte två parter i den här konflikten. Det finns ett land, Israel, som med överlägsen militärmakt ockuperar ett annat land, Palestina. Det är Israel som är förtryckaren, ockupanten, bosättaren, fördrivaren och anfallaren. För en möjlig fred måste Israel dra tillbaka varenda soldat, varenda checkpoint, varenda bosättning på Palestinsk mark och genast upphöra blockaden mot Gaza, samt att Israel garanterar den palestinska regeringen fullständig kontroll av sitt eget territorium. 
 
 
Men visst, om nu någon där ute har sett en film som heter "Bosättarnas tårar" som handlar om hur deras hus sprängts, deras barn skjutits eller liknande, så var snäll och skicka den till mig. 
 
Hur skulle det kännas om det var din familj? Kan du tänka dig det? Jag kan inte tänka mig hur det skulle kännas, bara att det skulle vara den mest fruktansvärda känslan någonsin. Gråter varje gång. 

Kommentarer
Postat av: Hanna

</3

Svar: :'(
Elina

2012-06-26 @ 13:46:34
URL: http://ilandsporblems.blogg.se
Postat av: Malin Wallin

sv: Okej! :D min katt är en innekatt så jag går ut med den ibland :)

Svar: samma sak här, men jag försöker gå ut med dem så ofta jag hinner. De tycker så mycket om det.
Elina

2012-06-27 @ 18:13:39
URL: http://mwallin.blogg.se/
Postat av: jennifer

Tack! :)

2012-06-27 @ 23:18:40
URL: http://jennifermarklund.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0